Boende i Barcelona

Lite tips på hur man hittar ett boende i Barcelona

Hur hittar man boende i Barcelona?

Vackra Barcelona! Populariteten för den katalanska huvudstaden har stigit under de senaste åren, likaså bostadspriserna. Det betyder inte att det inte finns rimliga alternativ där ute. Om du just har landat i Barcelona och känner för att stanna kvar permanent, kika in dessa tips först!

När ska du börja leta?

Om du planerar att flytta till Barcelona, se till att du finns på plats i staden innan du börjar leta. Du kan ta in på vandrarhem, Airbnb eller prova att ”soff-surfa” medan du påbörjar din jakt. Se till att ordna en telefon med ett lokalt nummer och internet så att du kan kontakta förmedlingar, lägenhetsägare eller personer som vill dela lägenhet. 

Hur ska du börja?

För det första ska du låta alla veta att du letar efter ett boende. Berätta för dina vänner, vänners vänner, medarbetare, även främlingar. Ju fler som vet, ju högre är dina chanser att hitta ett rum eller en lägenhet. Vanligtvis är ett tips av en vän eller bekant den bästa metoden att hitta något intressant.

plugga spanska barcelona

Vart ska du leta?

När du har meddelat till alla att du letar boende, kan du börja söka antingen:

Online

Det finns hemsidor som lokalbefolkningen använder för att posta och söka efter lägenheter eller rum. 

De mest populära är:

www.idealista.com

www.habitaclia.com

www.fotocasa.es

Idealista är en av de mest använda och har en bra mobil app. Du kan även rita din egen karta över det specifika området du letar i. Du kan välja dina inställningar och spara den specifika sökningen. Det bästa är att tillåta notiser så att du får nys om nya listningar på en gång. Så snart en lägenhet eller ett rum som matchar dina kriterier blir tillgängligt får du en notis direkt till din telefon. Du behöver verkligen vara på hugget eftersom fastigheter här går åt väldigt snabbt.

På Facebook

Lyckligtvis finns det en mängd Barcelona expat & boende / boende grupper på Facebook. Bli med i dem alla! Du kan till och med ta dig tid att presentera dig själv, din situation och vad du söker. Du kommer dessutom att träffa likasinnade människor som har varit igenom detta tidigare. De kan kanske erbjuda tips och råd. Och förhoppningsvis ett hem!

plugga spanska barcelona

Hur mycket kommer du att betala?

Priset på ett rum i en delad lägenhet kan variera mellan 350 € -550 € i månaden. En studio kostar dig ca 600 € -800 €, medan en lägenhet med flera sovrum kan gå på vad som helst mellan 800 € -2000 €. Allt beror på din budget och hur pass tur du har!

Om du lyckas hitta en lägenhet genom en privat ägare har du väldig tur. Vanligtvis är avgifterna som fastighetsbyråerna tar betalt rejäla. Du förväntas betala en månadshyran, en deposition (vanligen lika med 2 månaders hyran) och byråavgiften (ytterligare 1 månadshyra).

Några goda råd

Var alltid försiktig. Besluta dig inte för att bo någonstans innan du har besökt platsen i person – det finns många vackra bilder där ute av mindre vackra lägenheter.

Betala aldrig för någonting förrän du har nycklarna. Det finns bedrägare där ute som tar en deposition och försvinner – låt dig inte luras.

Var snabb! Lägenheterna och rummen här går åt snabbt, så du behöver skicka ut intresse-meddelanden direkt.

Ge inte upp och håll dig positiv!

Funderar du på att flytta till Barcelona? Kolla in våran guide här!

dinbarcelonaguide@gmail.com

Stäng meny